fredag 1 mars 2013

Herman

Känner ni Herman?

Själv stiftade jag bekantskap med honom för ganska många år sedan. Och har stött på honom ytterligare en gång, men det var nog fem år sen sist.

Men så, för snart två veckor sedan, skrev en väninna på facebook och frågade om det var nån som ville ha Herman. Ja, det är klart jag vill. När det var så länge sen sist. Jag hade nästan börjat sakna honom lite.

Men, vad är då Herman? Kanske någon undrar. Jo, Herman är en vänskapskaka. Eller ett surdegskedjebrev. Man får en deg som man ska mata och sköta om. Och så på den nionde dagen delar man med sig av degen till fyra vänner och sen bakar man en god kaka på sin egen del.

Jag tycker att kakan är jättegod. Nu är det ju några år sen jag bakade efter det här receptet. Men jag hoppas att allt fungerar som det ska. Kakan borde gå utmärkt att baka även utan surdegen, eftersom smeten innehåller bakpulver också. Kanske att jag skull ha i lite gräddfil då, för att få lite syra i kakan. Den blir som en vanlig mjuk kaka. Lite saftig av äpplena. Lite kryddig av kanelen. Och härligt god av choklad, nötter och mandel. Valfriheten är stor, så välj de nötter du gillar bäst. Själv brukar jag ta grovhackad skållad sötmandel och finhackad hasselnöt. Chokladen kan med fördel vara en vanlig mjölkchoklad med hackade hasselnötter. Det blir lite kladdsegt och väldigt gott. Att bröa formen med cocos gillar jag, men även där är man fri att göra som man vill.

Är det nån som är sugen på att prova så har jag en deg kvar nu under helgen. Annars kan jag tipsa om vilka som fått den så finns det klara degar hos dem om nio dagar.

Lycka till!