tisdag 8 oktober 2013

Höstkrans

Varje år när hösten kommer (hösten är min favoritårstid) och alla träd och buskar börjar skifta i varma, vackra färger tänker jag alltid att man borde ta tillvara på vad naturen ger, spara det på något sätt. Men det blir så sällan av.

Det finns ju så mycket man kan göra: rosor eller kronor av lönnlöv, kransar av olika slag eller bara ett vackert stilleben med kvistar, bär eller kottar.

Igår var det varmt ute, en riktigt brittsommar, så då bestämde jag mig för att faktiskt ge mig ut och plocka ihop lite material och se vad det kunde bli av det.





En fördel med att inte hinna klippa häcken är att den blommar och ger bär, så vackra röd hagtornsbär fanns det gott om.





Och mitt i häcken har en vingbenved frösått sig. För jag kan inte tänka mig att någon har planterat den där. Och den har stått i ganska många år utan att jag upptäckt den för den var rejält förvedad och kraftig. (Det är de lite skojiga cerise/orange bären som är benved. Stammarna är kantiga och har "vingar" när de blir lite kraftigare.)







Spirean har fått vacker höstfärg så den fick också bidra.







Och så kärleksört som vi har en hel rabatt full av.







Enda stället i trädgården där det finns bord kvar är mellan ladugården och hönshuset, där allt står samlat i väntan på att flyttas in i ladugården för vinterförvaring. Så jag satte mig nere hos hönsen för att tillverka en höstkrans till ytterdörren. Och det dröjde inte länge förrän jag hade fullt sällskap. Katten ligger dock på behörigt avstånd ett par meter bort. Han tycker att hönorna är för närgångna annars.





Att göra en krans är inte speciellt svårt. Men det tar tid och det går alltid åt mer material än man tror. Så plocka rejält. Och förbered genom att klippa av i kortare bitar och samla ihop i små buketter innan du börjar, så går det mycket fortare och är roligare när du väl börjar binda. Jag använde mig av en gammal halmstomme och ståltråd. Man kan ta lite vad man har. Det går med ett kraftigare snöre också. Fördelen med en tunnare ståltråd är att den syns mindre men ändå är hållbar och stabil och man kan släppa arbetet lite medan man håller på utan att det hela repar upp sig och faller av. Det finns en speciell grön ståltråd som är särskilt lämplig då den syns mindre och är ganska mjuk och böjlig. Den brukar man kunna köpa i blomsteraffären om man inte hittar den i trädgårds-, hobby- eller järnhandeln.



Här är kransen i halvfärdigt skick, och här syns stommen tydligt. Har man ingen färdig stomme kan man vira en av lite mjuka, böjliga grenar, kanske björk. Eller så binder man direkt med det material man vill använda, ungefär som man binder en midsommarkrans. Men då går det åt ännu mer material om man vill ha en bred och fyllig krans.

Jag valde att sätta mina växter samlade i lite olika grupper. Men det kan bli lika fint att blanda hur som helst. Ett par små höstäpplen eller någon annan dekoration blir fint till. En rosett av någon sort kan också funka. Eller så får den vara bara som den är.

Och här är det färdiga resultatet. Och lite annat fint på trappen. Jag har inte köpt några nya växter i år, förutom en ljung. Det får räcka. Och material från kransen blev det över som fick sällskap av lite äpplen i korgen. Det håller sig nog fint några dar i alla fall.






Katten låg på trappen när jag fotade så han fick också komma med på en bild. Trevlig höst önskar jag er! Och glöm inte att njuta av allt det vackra naturen erbjuder, oavsett om ni gör en krans eller inte.