fredag 17 oktober 2014

Slit och släng?

Att laga är nåt av det mest tillfredsställande som finns, tycker jag! Att ha en pryl som varit bortom räddning och som efter lite möda plötsligt går att använda igen är fantastiskt. Spelar ingen roll om det lagas med lim, nål och tråd, spik, skruv eller Silvertejp. Det är kul att laga. Och bra för miljön och vår planet. 

Men det tar oftast tid för mig att laga. Jag har burkar fulla med småsaker som väntar på att limmas. Lådor fulla med trasiga kläder. En del hinner växas ur och då får de bli nåt annat istället. Eller till nån annan. En del saker går inte att laga ens när de legat till sig lite, men då kan delar av det bli ett smycke eller en detalj på nåt helt annat. Återbruk är underbart. 

Ett av alla klädesplagg som legat länge och väntat är den här fina tunikan. En rätt dyr sak från Gudrun Sjödén som det är synd och skam att den inte fått bli använd på så länge. Men ibland tar det tid att klura ut hur det ska lagas på bästa sätt. Och så måste lusten infinna sig. 

Här fanns det en reva på baksidan på ca 5x5 cm i vinkel. Ganska långt ner på ena sidan men fullt synligt. Nu fick det bli svart vlieselin på baksidan och en massa sicksack från framsidan. Kanske inte världens snyggaste lagning men nu tål den att slitas på ett par år till. 

Och jag känner mig så nöjd! :)




Syns ju knappt, eller hur!?



tisdag 14 oktober 2014

Nya grytlappar

Nu har symaskinen gått varm igen. En vän hittade liknande grytlappar i ett av mina gamla album på Facebook. Jag tror det var fyra-fem år sedan jag sydde såna sist. Men nu fick jag alltså en beställning och då var det bara att sätta igång.

Det här är ett helt annorlunda sätt att sy mot vad jag normalt gör. Här syr man fast vadden från början. Annars syr jag ett "fodral" och stoppar in vadden och quiltar fast den allra sist. Här behöver man egentligen inte quilta men det blir en fin effekt när man syr runt hjärtana. Som vanligt är grytlapparna i ett par inte lika. Det blir mer spännande om man gör dem tvärtom i färgerna eller spegelvända på nåt sätt. Tycker jag i alla fall. Jag passade på att sy två par när jag ändå höll på.

Hängbandet här är en vändsydd hank som sätts fast med en knapp. Oftast använder jag bomullsband som sys fast i sömmen, men här finns ingen söm i överkanten då hela grytlappen består av ett stycke. Lite mer jobb med hanken men det är kul med olika varianter också. 








lördag 11 oktober 2014

Kvällsmys

Är inte oktober en helt underbar månad? Inga stora helger att fira och stressa i för, om man nu inte firar Halloween, förstås. Det är underbart vackert ute med alla färger i naturen. Och kommer det bara inga höststormar kan löva sitta kvar en bra bit in i november också. Kvällarna är mörka och lite kyliga och det är helt okej att kura i soffan med en bok eller film med filt och raggsockor eller med en brasa för den som har möjlighet till det. Och massor av levande ljus!





Spindelnätsljusen har jag köpt på Hantverksgården i Ledberg. De står på ett hjärtformat metallfat från samma ställe som är dekorerat med tallkottar. Väggljusstakarna i svart smide är från Partylite. Den fantastiska barocka ljusstaken av loppisfynd har jag fått av en släkting. 


Förökning

Jag tog en titt på mina krukväxter häromdagen och insåg att en del av de verkligen växt så det knakat nu under sensommaren. 

Är det likadant hos dig? Passa på att ta sticklingar!

Har du till exempel murgröna eller Hjärtan-på-tråd är de väldigt lätta och tacksamma att sticklingsföröka. 

Klipp av några rankor precis ovanför ett bladfäste, så grenar sig moderplantan där och fortsätter växa. Rankan kan du sedan dela i flera delar, men håll ordning på vad som är upp och ner. Klipp av den under det nedersta bladet och ta bort bladen på nedersta tio centimeterns, eller vad som passar din vas/kruka. Rötterna växer lättast ut där bladen suttit. Sätt i vas med vatten och rötterna kommer på ca två veckor. Eller sätt direkt i kruka och håll fuktigt. 

Snart har du massor med fina småplantor till dina julplanteringar. En hyacint blir jättefin tillsammans med några rankor som lindas runt och döljer löken. 

Enklare kan det knappast bli och det är alldeles gratis!


Rankor av Hjärtan-på-tråd som växer i mörkret ända ner till golvet. Bara att klippa!


Ytterligare en växt att klippa sticklingar från!


Klipp under nedersta bladen, ta bort bladen som hamnar under vattnet och sätt i vas. 


En annan växt som är lätt att föröka är Paradisträd. Får ett tappat blad ligga kvar i krukan växer det snart ut både rötter och nya blad på detta. Bara att plantera i egen kruka sedan. Men den hinner inte bli en färdig växt till det här årets advents- och julplanteringar. Men den kan också sticklingsförökas. Beskär till lämplig form och sätt sticklingarna direkt i en kruka med jord. Den rotar sig nästan direkt och går i princip inte att ta död på.

En perfekt växt för mig - med andra ord!




fredag 10 oktober 2014

Fortfarande sommar!

Än blommar pelargonerna både inne och ute. Även om statusen är lite olika på dem. En del växer så det knakar, andra ser lite halvvissna ut och ytterligare andra ser inte ut att ha en chans att överleva ens en vecka till. 




















onsdag 8 oktober 2014

Bollfrans

Bollfrans var ju extremt inne för ett antal år sedan. För att sedan bli helt ute under många år. Då var det ju brunt, orange och grönt som gällde. 

Men nu tycker jag bollfransen förtjänar en revansch! Och väljer man de färger man gillar så tycker jag det kan bli jättesnyggt. Och dessutom känns det rätt fräscht!

Lite stjärnor i rött och vitt och en liten bollfrans på ett par ljuslyktor. Det kanske skulle vara nåt till jul? Fast i mitt kök kan de få stå framme året om!