tisdag 9 oktober 2012

Kräftsoppa

Här om dagen hittade jag ett fantastiskt enkelt recept på Kräftsoppa, när jag besökte en blogg. Dessvärre har jag glömt vilken blogg det var. Jag ber om ursäkt för det. Om du som lagt ut det råkar se det här så är inte min tanke att plagiera din blogg utan bara att sprida detta förträffliga recept vidare och jag försöker inte på något sätt ta åt mig äran för att ha skapat receptet eller något sådant.

Det stod i bloggen att det var en 5-minuters soppa och det stämmer i princip.

Jag har modifierat receptet lite. Som vanligt. Jag kan helt enkelt inte följa ett recept slaviskt. Utom möjligen när jag bakar mjuka kakor. Fast smaksättning kan man ju alltid tricksa lite med även där...


Superenkel Kräftsoppa
2 grovt rivna morötter
1/2 liter vatten
1 fiskbuljong tärning
1 burk creme fraiche (2 dl, 15%)
1 ask kräftost (400 g)
2 burkar kräftstjärtar (med spad)
dill efter tycke och smak (kanske 1 msk)
1 krm vitpeppar
1/2 tsk paprikapulver

Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka ihop! Klart!


Om man som jag har lite kinkiga barn kan man koka morötterna i buljongen ett par minuter först, och köra runt lite med en stavmixer för att få det lite slätare och för att grönsakerna inte ska synas så mycket. Sen kan man hälla i allt det andra. Om man vill kan man också tillsätta lite sherry, cognac eller vitt vin för att förhöja smaken ytterligare. I så fall kan man hälla av lite av spadet från kräftstjärtarna för att inte få soppan alltför tunn.

Men även utan förgyllning av alkoholhaltiga drycker smakar den här soppan oändligt mycket mer än den ansträngning man lägger ner. Den smakar nästan i klass med en restaurangsoppa som fått koka i timmar på sina kräftskal.

Bjud den gärna med nybakat bröd eller nyvärmda vitlöksbröd som förrätt när du har gäster. Och ta åt dig av allt beröm och knysta inte om att den bara tog fem minuter att göra.

Annars funkar den alldeles utmärkt att förgylla en vanlig tråkig "skit-tisdag" med också!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar