tisdag 22 januari 2013

Fröknäcke

Jag har inte bakat så mycket under hösten och vintern. Och inte gjort ett endaste julgodis, så det har inte funnits så mycket på den fronten att vissa upp i bloggen och kunna inspirera er andra med. Dels hade hela familjen godislöfte under 2012 och dels så bestämde jag mig i oktober för att börja ett lite nyttigare liv och då är det svårt att baka även om man älskar det. För bakar man så äter man. Eller i alla fall jag... Dels medan jag bakar, man måste ju smaka på smeten! ;) Dels smakar man den färdiga produkten. Och sen blir det ju alltid över så det finns i frysen eller ännu värre i en burk i köket att gå och småäta ur. Så jag har helt enkelt hållit mig borta från bakning, förutom till kalas, och nu dröjer det till april innan nån fyller i familjen.

Men en sak har jag bakat under december, och det är Fröknäcke. Jag smakade det för första gången i somras ihop med vin och ost hos en kompis vars grannar kom på besök och hade hela kittet med sig. Underbart! Och lite annorlunda. Sen har jag fått det på homeparty och i lite olika sammanhang. Nån av er har säkert ätit det i flera år och nån kanske tom var med och uppfann det. Det finns i alla fall en hel del olika varianter. Men gemensamt har de att det är ett frörikt, glutenfritt och ganska salt knäcke, som är gott att äta naturellt, istället för snacks, eller tillsammans med olika ostar, både mjuka och hårda, starka och milda. Passar med vin, thé eller vad man vill. Och det går fort och är enkelt att göra!

2 dl frön (Jag tar 1 dl sesamfrön, 0,5 dl solrosfrön och 0,5 dl pumpakärnor. Linfrön passar också.)
2 dl majsmjöl (Jag har en sort som heter "Skorpmjöl" på majs och är lite grövre i strukturen.)
1/2 tsk salt

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt:
0,5 dl olja (rapsolja, olivolja eller vad man gillar) och rör runt. Tillsätt:
2 dl kokande vatten och blanda. Låt svälla lite.











 Häll ut på en plåt täckt med bakplåtspapper. Lägg ett annat bakplåtspapper ovanpå och tryck ut det på plåten så jämnt du kan. Ta en vass kniv och skär i rutor om du vill ha snygga rutor. Annars går det att bryta brödet i bitar efteråt. Jag brukar skära det i sex rutor på längden och fyra på bredden. Eventuellt blir det lite smala "smakbitar" i kanterna lite beroende på hur jämnt man lyckas trycka ut smeten.
Strö eventuellt lite flingsalt över. Men smeten är ganska salt ändå så gillar man flingsalt kan man gärna minska på saltmängden i smeten.










 Gräddas i 150 grader i en timme.

Paketera på nåt snyggt sätt och du har en utmärkt gåbortspresent!





























Min ena variant har jag gjort en låg ask med ett något större yttermått än den största knäckebiten. Av ett vanligt tjockt, färgat kartongpapper, ca 230 g. I det här fallet mörkröd pärlemor färg. Etiketten är en bit vitt etikettpapper som jag skrivit på med svart tuschpenna. Sen staplade jag 10 bitar knäcke, stoppade allt i en vanlig enlitersplastpåse som jag tejpade in hörnen mot botten på så den hålls på plats. Sen knöt jag ett rödvitrandigt snöre om och så är det klart.

Den andra varianten tog jag två vita kartongbitar för stadgans skull, något större än det största knäcket. Sen staplade jag 10-15 bitar. Jag klippte en ca 5 cm bred pappersremsa på längden ur ett mörkrött papper och använde mönstersax. En och en halv remsa gick åt till min bunt. Sen tog jag en ca 2,5 cm bred vanlig vit pappersremsa (som man viker stjärnor av, eller klipp en av vanligt papper) och limmade fast på den röda remsan med limstift. Linda remsan runt din knäckebunt försiktigt men ändå ganska tight så de inte ramlar ut. Förslut med tejp i botten eller på baksidan. Ska du ha dem förpackade länge eller transportera dem långt kanske du bör ta nån platsfolie eller plastpåse runt bunten innan du lindar på pappersremsan. Knyt runt med rödvitrandigt snöre som när du slår in ett paket och fäst en tag med "Fröknäcke" av vitt kartongpapper med en pappersblomma fastsatt med en brad. (påsklämma, jungfruben.) Min blomma är gjord av fyra delar, två av varje i två olika storlekar. De två mindre böjs upp lite mot mitten. Skriv eventuellt innehållsförteckning eller recept på baksidan av tagen. Klart!

Man kan givetvis använda andra färger på förpackningsmaterialet andra tider på året, eller för att matcha mottagaren. Kanske matcha det med en bukett tulpaner nu under våren? Knäcket passar året om och är jättegott och snabbt och enkelt att göra. Helt enkelt perfekt. Jag gör alltid minst dubbel sats och gräddar två plåtar på en gång i varmluftsugnen. Har du inte varmluft byter du bara plats på plåtarna ett par gånger under gräddningstiden så funkar det ändå. Havrekexen heter "Ullas farmors havrekex" och är bakade efter ett recept av Ernst Kirschsteiger ur hans julbok.

Lycka till!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar