lördag 11 oktober 2014

Förökning

Jag tog en titt på mina krukväxter häromdagen och insåg att en del av de verkligen växt så det knakat nu under sensommaren. 

Är det likadant hos dig? Passa på att ta sticklingar!

Har du till exempel murgröna eller Hjärtan-på-tråd är de väldigt lätta och tacksamma att sticklingsföröka. 

Klipp av några rankor precis ovanför ett bladfäste, så grenar sig moderplantan där och fortsätter växa. Rankan kan du sedan dela i flera delar, men håll ordning på vad som är upp och ner. Klipp av den under det nedersta bladet och ta bort bladen på nedersta tio centimeterns, eller vad som passar din vas/kruka. Rötterna växer lättast ut där bladen suttit. Sätt i vas med vatten och rötterna kommer på ca två veckor. Eller sätt direkt i kruka och håll fuktigt. 

Snart har du massor med fina småplantor till dina julplanteringar. En hyacint blir jättefin tillsammans med några rankor som lindas runt och döljer löken. 

Enklare kan det knappast bli och det är alldeles gratis!


Rankor av Hjärtan-på-tråd som växer i mörkret ända ner till golvet. Bara att klippa!


Ytterligare en växt att klippa sticklingar från!


Klipp under nedersta bladen, ta bort bladen som hamnar under vattnet och sätt i vas. 


En annan växt som är lätt att föröka är Paradisträd. Får ett tappat blad ligga kvar i krukan växer det snart ut både rötter och nya blad på detta. Bara att plantera i egen kruka sedan. Men den hinner inte bli en färdig växt till det här årets advents- och julplanteringar. Men den kan också sticklingsförökas. Beskär till lämplig form och sätt sticklingarna direkt i en kruka med jord. Den rotar sig nästan direkt och går i princip inte att ta död på.

En perfekt växt för mig - med andra ord!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar