onsdag 28 januari 2015

Manchesterkjolen

Har en gammal favoritkjol som jag inte använt på länge. Kanske inte på flera år. Och här om dagen kom jag ihåg varför: den är ju trasig! Ett hål på ett par centimeter precis ovanför slitsen som sitter mitt fram. Och ett litet på andra sidan om mittsömmen också. Och den är lagad redan tidigare, då hade själv sömnen ovanför slitsen gett efter så slitsen liksom blivit lite längre. Inte så klädsamt på en kjol som redan slutar ovanför knäna. 
Här ovanför syns hålen, från både avigsida och rätsida. 

Hur lagar man då detta på bästa och mest osynliga sätt?

Ja, det vet jag inte. Att laga snyggt och osynligt är inte riktigt min grej, vet jag av erfarenhet. Jag har inte riktigt tålamod till det. 

Nu hade jag vit tråd i maskinen och det är klart att jag kunde bytt till beige, då hade det nog blivit bättre. Men nu bestämde jag mig för att låta lagningen synas istället!

Jag började med att stryka på en tyglappar på baksidan, över hålen, och så fästa den med sicksack. Sen sydde jag igen hålen med sicksack från framsidan, lite kors och tvärs så det håller. Funktionellt, men inte så snyggt. Nu finns det några alternativ: Låta det vara som det är med risk att kjolen inte kommer bli använd trots att den inte är trasig längre. Att dölja lagningen med någonting. 

En lapp i ett matchande snarlikt diskret tyg kunde funkat, men det hade jag inget. Så jag funderade på en liten virkad duk. Ja, det kunde kanske funka?


Kanske på nåt annat plagg nån gång. 

Nu fastnade jag för några små mönstrade lappar i lite amerikansk still klippta ur ett lapptäckstyg. Jag tog ett par stycken och strök applikationsvlieseline på baksidan och började prova mig fram. 
Så strök jag fast och sydde dit en lapp i taget med en relativt tät sicksacksöm runt kanten. Jag valde vit tråd mest av lathet. En vinröd hade blivit riktigt snygg. 


Lite provande för att hitta den optimala placeringen av de sista lapparna, som är ren dekoration. 


 Så, klart! Men så hittade jag ett matchande tyg till och kände att jag ville ge kjolen ytterligare lite dekor. Och kanske förvilla lite så det inte är så uppenbart att lapparna döljer en lagning. 

Nu får kjolen hänga med ett tag till och den kan nog säkert bli en favorit igen!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar