fredag 7 december 2012

Stockholmsäventyret

I tisdags skulle så snön komma. På riktigt. Ja, det var väl inte riktigt som maken och jag hade planerat. Vi hade nämligen biljetter bokade till kvällen julkonsert på Cirkus i Stockholm med The Real Group.

Ja, ja, vi satte oss i bilen ett par timmar tidigare än vi behövde, närmare bestämt kvart över ett, för att säkert hinna i tid till konserten som började 19:30. 25 mil på drygt sex timmar ska väl inte vara några problem? Två och en halv timme borde det tagit i normalt väder. Men, men. Nu var ju vädret allt annat än normalt. Det snöade ymnigt och var skithalt större delen av vägen. Det gick i 50-70 på E4 och bitvis kröp vi fram. Vi passerade en kö av långtradare utanför Norrköping, säkert 40-50 st i rad. Efteråt fick vi höra att de hade fått bogseras uppför backarna en i taget! Vi hade dubbdäck så oss gick det bra för och vi råkade inte heller ut för några galna med-/mottrafikanter utan allt gick bra, om än oändligt långsamt. Kvart över sex parkerade vi på Djurgården i Stockholm, efter sex timmar i bilen. Helt otroligt!

Så började då konserten, och som vanligt var The Real Group briljanta. De är otroligt skickliga sångare och även om de bytt lite folk genom åren så kan man ändå lita på att de alltid levererar. Man får en musikalisk upplevelse på hög nivå. Mycket njutbart. Och dessutom är de roliga!

The Real Group består nuförtiden av Anders Jalkéus, Anders Edenroth och Katarina Henryson, som för mig är ursprungsmedlemmar, men jag kan ha fel. De har i alla fall varit med i alla år som jag lyssnat på dem. Även om Katarina varit barnledig i perioder (och haft annat efternamn i fall någon nu googlar på detta). Ny sopran var Emma Nilsdotter och så hade man fått tag i en dansk (!) som heter Mårten Vinther. Den nya konstellationen funkade bra ihop, även om jag saknade Margareta Bengtsson (fd Jalkeus) som enligt mig har en av Sveriges bästa och vackraste sopranröster. Det saknades liksom något där uppe på höjden utan henne.

Men en bra konsert var det helt klart!

Ja, sen begav vi oss mot söder där vår kompis bor som vi skulle bo hos en natt. Och snöandet fortsatte. Det var meningen att vi skulle åka hem morgonen därpå så vi la i pengar i parkeringsautomaten till tio på onsdag förmiddag. Det borde ju vara lugnt att hinna vakna och packa ihop sig till dess.

Men redan på kvällen förstod vi ju att detta inte var något vanligt snöande. Det fortsatte, och fortsatte och fortsatte. Vid tio på onsdagen hade det nog kommit 35 cm och det fanns inte en chans att få ut bilen från parkeringen. Vi stod ändå bredvid Folkungagatan som ju är stor och borde plogas tidigt men det var liksom inte plogat någonstans och bara fortsatte att vräka ner.

Vi la i pengar till ett för att se om de hunnit röja till dess. Men då låg det nog nästan 50 centimeter snö på biltaket och lika mycket på gatorna. Väldigt långsam snöröjning där!

Maken han satt hemma i lägenheten och värmde sig och jag var ut i snöyran och shoppade lite julklappar. På eftermiddagen tog vi oss till ett mysigt litet fik i SoFo, men annars var det mest innesittarväder. Ja, det var bara att inse att vi skulle bli kvar i Stockholm en natt till. Som tur var var det inga problem med barnvakten, för hon tog sig ju inte heller hem så hon fick stanna hos våra barn en natt till.

I Stockholm slutade snöandet på onsdagkvällen och på torsdagmorgonen hade de äntligen röjt upp de större gatorna. Men de mindre hade de ju inte ens börjat ploga. Så jag kan tipsa om att alltid parkera på eller i anslutning till en stor gata om ni är i Stockholm och det vankas snö!

Så gick då färden hemåt, sakta även nu eftersom det var lite moddigt och väldigt halt på sina ställen. Ett lunchstopp i Linköping blev det på hemvägen och sen tog snöandet vid igen. Det hade tydligen kommit in ett nytt oväder från sydväst som hade avlöst det andra och gått upp över Vättern så hemma hade det aldrig slutat snöa. Det är verkligen vitt överallt!

Här får ni lite bilder på The Real Group. Som jag "ärligt" lånat/stulit på nätet...
Anders Edenroth, Emma Nilsdotter, Mårten Vinther, Katarina Henryson och Anders Jalkéus
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar