onsdag 1 augusti 2012

Fyndresan

Tidigare i år var vi hos min mans gamla moster som skulle flytta till en mindre lägenhet. Hon är barnlös och tillsammans med en del andra släktingar var vi där för att hjälpa till att röja och flytta.

Hon har bott i sitt föräldrahem, en lägenhet på övervåningen till ett gammalt missionshus. En underbar gammal dam med sinne för det gamla och personliga. Hela hennes hem är fyllt av gamla saker och möbler med själ och patina. Som ett museeum fast i högsta grad bebott.

Nu skulle flytten gå till en mindre än hälften så stor lägenhet och då får man ju av förklarliga skäl inte med sig allt. Så en del möbler och saker kunde vi få ta hand om och en del gick till andra håll i släkten men det mesta följde med moster själv.

Så i förra veckan var vi äntligen nere och hämtade vårt lass, som har härbärgerats i en lada hos en annan släkting en tid.

Det var som julafton när vi kom hem!

Det bästa är det underbara skåpet som är vårt nya porslinsskåp. Det är så vackert! Målat i en ljust grå färg och med en härligt blå insida i en lite dämpad nyans.

Med på släpet fanns också en skänk, en utdragssäng med vackra sniderier (liksom skänken tyvärr avlutad), en byrå och ett skrivbord med en gemensam spegeltopp. Dvs den hör ursprungligen till byrån men har stått på skrivbordet i många år. Och byrån kräver en hel del reparationer för att bli i användbart skick men sen ska den och spegeln antagligen få plats i vår svartvitblommiga hall. Två kistor fanns också med, en riktig amerikakoffert klädd med gamla tidningar och en mindre med underbar patina i en sliten gråblå färg. Och två stolar. Och säkert har jag glömt något. Men det är bara skåpet som fått komma in i huset än så länge, det övriga står i lagårn och väntar på inspiration, ett behov eller något annat.

Här följer en bild på en del av lasset och så ett par bilder på skåpet, på sin nya plats i vårt "finrum". Passar perfekt mot vår Linnétapet och våra gamla möbler. De andra tre väggarna i rummet är vitmålade. Det gjorde jag för ett par år sedan. Jag tycker mycket om tapeten, men att ha den på alla väggar blir lite hysteriskt, för det är svårt att hänga tavlor mot ett sånt mönster. Det blir lätt "lite mycket". Ska se om jag kan visa lite fler foton från rummet nån dag. Visar också lite bilder först av den stora kofferten med insidans tidningspapper, sen den lilla kistan med detaljer av handtag, gångjärn och lås, sen sängen med sitt vackra krön och slutligen en skymt av skrivbordet och spegeln.
Ni får ursäkta bildernas dåliga kvalité. Sakerna står i ett ganska mörkt utrymme så ljuset räckte inte riktigt till. Men jag tror att ni i alla fall kan bilda er en uppfattning om fyndens karaktär.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar