tisdag 18 december 2012

Julgodis

Jag brukar göra en del julgodis. För att jag tycker att det är så gott men framför allt mysigt. Både att göra det, att paketera det, att bjuda på det eller ge bort, och att äta det. Det blir liksom flera tillfällen till njutning än bara när man äter det.

Men i år har fyra femtedelar av familjen godislöfte så i år blir det inget julgodis gjort. Kanske att det blir nån sort men det är tveksamt. Vi ska ändå fira både julafton och juldag borta. Möjligen gör vi något i mellandagarna och bjuder på vid nyår. För efter tolvslaget, då ska vi äta godis! ;)

Men jag drömmer mig bort medan jag läser alla andra bloggar och känner dofterna av ljuvlig, seg chokladkola. Svärmor har ett recept på en femminuterskola som är helt perfekt. Till nästa år, då kan ni nog få receptet på den! Jag längtar efter Mozartkulor, som är bland det godaste jag vet. Och annan marsipankonfekt. Jag älskar marsipan och mandelmassa i alla former och att modellera fram små figurer är jättekul. Vi brukar göra frukt- och grönsaksfat i marsipan, men även tomtar, grisar, snögubbar och annat.

Polkagrisar är något som är väldigt gott också. Dock är jag inte så förtjust i det i sin naturella form, men bloggaren "Söta saker" skrev i sin kokbok ungefär så här: Det finns inget som inte blir ännu godare med lite polkagris i. Hon har t ex ett recept på Polkagrisbiscotti som är fantastiska. Klicka på länken ovan så hittar du det. Och i helgen när dottern hade 13-årskalas gjorde jag en helt vanlig kladdkaka som jag förgyllde med lite chokladtryffel ovanpå och som jag sedan strösslade med krossade polkagrisar. Jättegott med det söta och knapriga till den lena tryffeln och den kladdsega kakan. Mina syskonbarn gjorde förra året en underbar gräddkola med polkagris i och jag har hittat recept på ett polkabräck där man först brer ut smält choklad (ljus eller mörk vilket man vill), sedan smält vit choklad ovanpå det och sedan strösslar man med krossade polkagrisar innan det stelnar. Och så skär eller bryter man i lagom stora bitar. Det var både snyggt och lät gott. Så det ska jag också prova till nästa år.

Receptet på Polkabräck finns här på Millas mumsiga där jag även lånat bilden.


Men jag har ett alldeles eget favoritgodis som vi brukar göra varje år. Ett perfekt godis att göra tillsammans med barnen och som jag faktiskt kommit på helt själv! Det finns säkert många andra som också kommit på detta själva för det är busenkelt.

Man tar helt vanliga chokladbollar efter sitt favoritrecept. Och rullar dem ganska små. Sedan smälter man en god choklad, gärna mörk för en vuxen smak men ljus- eller mjölkchoklad funkar också. Och den doppar man helt enkelt chokladbollarna i smält choklad och voila! så har man julens smaskigaste praliner!


Bilden här har jag lånat från Sannas Picknickkorg - en av mina favoritbloggar, som anammat mina chokladbollar men som vanligt gjort dem oändligt mycket snyggare och lyxigare än vad jag någonsin skulle kunna göra.




4 kommentarer:

  1. Förra året gjorde jag "snöbollar" från Arlas receptbank. Som chokladbollar fast "vita" med limesmak och som jag doppade i vitchoklad och strösslade lite kokos på.
    Kokos är förövrigt en av huvudingredienserna i chokladbollssmeten. :)

    Men jag håller med dig, halva nöjet är att göra och paketera. Perfekt liten present och gudomligt gott att lägga fram på bordet och ta sig en liten bit nångång ibland. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, snöbollar låter jättegott. Det måste jag prova. Tack för tipset! /Ica

      Radera
  2. Gjorde de där polkabräcken härom dagen. Funkade finfint när man har tidsbrist! Ibland hinner man inte vakta på en kolasmet som ska koka en massa timmar, men de här var bara att bre ut och vips så var det klart. Och snygga är de!
    En riktigt god jul till dig och hela familjen!
    Kram!

    SvaraRadera