fredag 21 september 2012

Ljuslyktor och lavendelpåsar

Har tidigare sytt ljuslyktor eller i alla fall lyktfodral av olika tyger. Enkla varianter som passar de billigaste dricksglasen från det stora varuhuset, ni vet de där som kostar 9 kronor för 6 stycken.

Sen har jag en längre tid haft torkhanddukar som varit på tok för slitna och nästan ramlar i bitar. Och jag har länge tänkt att man skulle göra nåt av dem, men inte vetat vad. Funderat på nåt i lapptäckesteknik och använda monogrammen där men det har varit svårt att få till. Svårt att hitta tyger i matchande färger och kvalité.

Men så kom jag på det: Varför inte kombinera ovanstående två? Sagt och gjort: Jag sydde ljuslyktor av mina gamla kökshanddukar. Två och två, varav den ena har monogram. Två röda med MC som står för Maja Carlsson, min pappas faster. Två röda med KF som står för Karin Fredriksson som är min mormor. Och så två blå med SW som står för Sigrid Widfeldt och är min mormorsmor.

Sen blev det lite Lavendelpåsar av det som blev över också. Och lite av det röda fick också komma med på ett par grytlappar. Men man får fundera på var man placerar den slitna handduken då. I mitten slits grytlappen mest så jag placerade tyget i kanten, och använde även kanten av handduken, som var tjockast och minst sliten. Man vill ju att det man gör ska hålla ett tag! Men på ljuslyktorna är det ju inget slitage, och de ska ju inte tåla tvätt heller.

Några värmehjärtan och lavendelhjärtan blev det också av det röd- och vitrutiga handdukstyget, men här fick jag pressa på mellanlägg på baksidan, för annars hade det aldrig gått. Då hade nog vetekornen ramlat ur det glesa tyget...

Jag hade med mig sakerna på Höstmarknaden som ni kunde läsa om i ett inlägg häromsistens. Men en del har jag kvar och jag kommer att sy mer av detta framöver. Har fått beställning på ljuslyktor, grytlappar och kuddfodral, och den tjejen lämnade in sin egna handdukar så hon får med sina släktingars monogram på sina grejer. Så kan man också göra!6 kommentarer:

 1. Åh, så fint och kreativt! Vill-ha-faktor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, jag är riktigt nöjd. Framförallt som det här liksom är själva essensen av "Nytt & Nött"; att ta nåt gammalt och göra om det till nåt nytt och kanske ännu bättre. /Ica

   Radera
 2. Men så kreativt! Och bra ide med dina växter du beskriver. Hörde att det även finns vit kärleksört måste testas. Ha en trevlig helg fina du! // Ulla

  SvaraRadera
 3. Åh, Ica!! Monogramslyktotna vill jag ha!! :)
  Vad kostar dem? Gärna röda som på bilden ;)

  Fick du tag på nån regnbågsbild förresten? :)
  Ha en riktigt trevlig fredag! :)

  SvaraRadera
 4. Vad fina saker du syr
  Var en snabbis på höstmarknaden i Klockrike ,
  Vet du vem det var som sålde potatis ,den var väldigt bra och skulle vilja ha mer
  ha en skön söndagkväll

  SvaraRadera
 5. Jag har nåt fel på bloggen idag så jag kan inte svara direkt på era inlägg. Det får bli så här istället:
  Tack för ert beröm!
  Sara: Lyktorna kostar 100 kronor för 2 st. Då är de sydda av samma handduk med samma mönster men bara den ena har monogram. Man kan också lämna in sina egna handdukar och få uppsydda. Det blir samma pris. Regnbågsbilden är inte klar än. Glömde gå in i ditt album och kolla.
  Ewa: Det var Tornby Potatislager som sålde Potatisen. Också kända som Bröderna Jaranders potatis i Fornåsa (ligger på Skänningevägen, någon kilometer från Fornåsa) men det var ingen av bröderna som var på marknanden. Vet inte om de säljer i nån butik eller bara har egen försäljning.
  /Ica

  SvaraRadera