onsdag 19 september 2012

Tändsticksaskar

En tändsticksask är ju något som de flesta använder ganska ofta. Och som i de flesta fall ligger framme en här och en där. Och då gör det ju inget om den är lite snygg.

Att dekorera en tändsticksask är ett roligt pyssel som inte tar speciellt lång tid, inte kräver så många redskap och där svårighetsgraden kan varieras. Jag har gjort det tillsammans med barnen och de tycker det är jättekul. De stora klarar det helt själva. De mindre kan behöva lite hjälp att limmas fast pappbiten som ska täcka själva asken, dekoren fixar de själva.

Den här gången hade jag skrivit ut lite fina och tänkvärda citat på datorn först. Om du har en bläckstråleskrivare så testa gärna om bläcket är vattenfast eller inte. Det är tråkigt om det smetas ut på den färdiga asken. Är det inte vattenfast finns det fixeringsspray att köpa, som egentligen är till torrpastell, men det funkar att spraya ett tunnt lager med, eller så använder man vanligt hårspray! Hellre flera tunna lager än ett tjockt, för då är det risk att sprayet får bläcket att flyta ut.

Man börjar med att limma på asken med ett limstift eller ännu hellre ett "kontorslim" eller "hobbylim". Jag använder gärna Panokitt Quick lim från Panduro som fäster och torkar snabbt. Och tar man bara tunt så bubblar sig inte pappret. Men har du riktigt tunt papper bör du välja limstift istället. Lägg sedan den limmade asken på baksidan av pappret du ska täcka den med. Tryck till. Låt torka lite och skär eller klipp rent runt om asken. På så vis får du snygga kanter som täcker perfekt och slipper mäta och rita. Sen är det fritt fram att dekorera med knappar, band, spetsar, pappersbitar, stansade dekorer, stenar, pärlor eller liknande. Glöm inte att limma papper på askens kortändar också, det blir extra snyggt. Och naturligtvis på baksidan. Och vill man ha en lite gammaldags look tar man en stämpeldyna i brunt eller svart och stryker lite försiktigt längs kanterna på asken.

Gör ett lite lager i olika färger så har du alltid snygga askar till dig själv eller som gå-bort-present. För er som bor i närheten finns mina askar till salu i butiken, tillsammans med en del ljuslyktor och lite annat av det jag hade med mig på marknaden. Välkommen när du behöver en present till dig själv eller någon annan!


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar