söndag 22 juli 2012

Lavendelpyssel

Skördade mer lavendel i förrgår, och satte mig att pyssla lite.

Ska man spara buketter är den nästan lite för överblommad nu, blommorna faller lätt av och buketterna skräpar, men ska man torka och använda i doftkuddar och liknande gör det ju ingenting för då är det ju bara själva blommorna man vill åt.

Nu blev det lavendelkorgar för min del, och då gör det heller inget att de är lite överblommade. Det mesta stannar i alla fall kvar inne i korgen/buren och kan sprida väldoft under resten av året. Den cremefärgade är sen förra året. Den blå och röda gjorde jag nu.

Det är inte så svårt som det kan se ut, men det är ganska pilligt och tar lite tid. Tänk på att skaften inte ska vara för kraftiga för då bryts de lätt. Man kan också låta dem stå med hela stjälken i vatten en stund för att mjuka upp dem lite. Ta ett udda antal blommor, 15 st är ofta lagom. Men 11 eller 13 kan räcka. Fler blir mest jobbigt att hantera. Bandet ska inte vara för smalt. Det blå är 3 mm och det är smalaste laget. Det blir vackert men tar lång tid. Bandet ska vara en dryg meter, kanske en och en halv, till 6 mm bredd. Det räcker oftast. Det går att skarva men kan vara svårt att få helt osynligt.

Knyt åt hårt precis under blomhuvudena. Sedan vänder du hela buketten upp-och-ned och böjer tillbaka stjälkarna runt om själva blombuketten. Sen är det bara att börja fläta. Den hängande änden löper bara inuti och används till själva rosetten på slutet. Låt den änden vara ca 20 cm. Fläta ganska hårt runt själva korgen, varannan över och varannan under. Håll hårt och styr stjälkarna på plats. Första två varven är pilligast, sen går det "av sig självt". Fortsätt att fläta tills hela korgen är klar. Dra åt lite hårdare mot slutet för att korgen ska smalna av mot stjälkarna. När du bara har stjälkarna kvar tar du och knyter en dubbelknut tillsammans med den andra bandänden. Sen lindar man den långa bandänden runt stjälkarna, så hårt det går, nerifrån och upp mot knuten. Sen knyter man en knut till och så en vacker rosett på det. Klipp bandändarna lika långa på snedden. Klart!

Lavendelkorgarna är vackra att ha framme i hallen, sovrummet eller på gästtoan. De kan också ligga i linneskåpet eller underklädeslådan. Efter ett tag doftar de inte så mycket, men man kan trycka och klämma lite så kommer doften fram igen. Eller så droppar man lite lavendelolja på för att förstärka doften.

Jag ska nog göra fler idag. En hemgjord lavendelkorg är en utmärkt gå-bort-present och idag ska vi till grannfamiljen på middag! 
4 kommentarer:

 1. De var ju helt underbara! Älskar lavandeldoft och kan man då göra dem så dekorativa som du gjort blir det bara sååå ljuvligt!

  SvaraRadera
 2. Men åh så underbara!! :) Och vilket pill... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En liten form av terapiarbete! Perfekt att sitta med ute vid trädgårdsbordet. /Ica

   Radera