torsdag 15 maj 2014

Vår = kycklingtider

Så här på våren är många av hönorna ganska ruvvilliga. En del är så ruvvilliga att de bits och nästan fräser när man försöker plocka ägg om dagarna. Men alla kan ju inte få ligga på ägg. Vi vill ju äta ägg också. Det är liksom det som är den primära anledningen till att vi har höns!

Förra året hade vi lite problem när hönorna ruvade. De kliver gärna ur sitt rede för att låta någon annan gå in och lägga fler ägg åt dem. Mycket ska ha mer, liksom. Och då trampas det sönder en del ägg och en del ägg hinner kallna innan hönan hittar tillbaka i rätt rede igen. Så av tre hönor som låg hela tiden ut förra året, på kanske 20 ägg, blev det bara en enda kyckling.

En annan av våra hönor gick iväg och "naturruvade" på hemlig ort och kom tillbaks med nio kycklingar, varav åtta överlevde. Tyvärr blev bara 4 hönor och ännu mer tyvärr finns bara en kvar av dem idag, men det är en annan historia.

Mest önskvärt är naturligtvis när hönorna kan sköta detta själva, men man vill ju att de ska värpa i hönshuset, vilket bara ungefär hälften av våra hönor behagar göra. Resten värper lite var som helst och man får gå och leta och många ägg går till spillo då de aldrig hittas och ingen heller väljer att ruva dem.

Så i år har vi provat ett nytt grepp när hönorna skulle till att ruva. 2 hönor stängdes in med tillgång till mat och vatten i var sitt rede. De stängdes in med hönsnät så de kunde se och höra och känna gemenskap med de andra ändå. Åtta ägg av blandat utseende fick de var. Både bruna, vit, stora, små och lite prickiga ägg.

Den ena hönan hade sex ägg kvar och den andra bara fyra. Några försvann mystiskt och något gick sönder. En del säger att hönorna tar bort de obefruktade äggen själva, men jag vet inte riktigt anledningen. Hönan med flest ägg började kläcka på dag 22. Och när 4 var ute och torra och den femte precis nykläckt flyttade jag över hönan och kycklingarna i en bur i hönshuset och det sista ägget fick hamna under den andra hönan. Där började det kläckas, men den dog tyvärr, och inget av de andra äggen kläcktes. Tyvärr. Den här hönan vill hemskt gärna ha egna kycklingar och har vankat av och an utanför kycklingburen och suktat efter de andra kycklingarna. Men hon får vänta en tid med att göra ett nytt försök.

Fem små dunbollar blev det i alla fall, och här kommer lite bilder på dem. På första bilden är kycklingen bara 1 dag gammal. De kläcktes den 6 maj. De andra bilderna är tagna idag och då är de alltså 8 dagar gamla. De har börjat få lite fjädrar på vingarna och en del har börjat få lite stjärtfjädrar också. Men man kan inte se vad det ska bli för raser/utseende. Om de ska få ben-/fotbefjädring eller inte. Det tar några dagar eller veckor till.

En spännande tid för en hönsmamma!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar