torsdag 20 juni 2013

Kortbyxor

Det var lite ont om kortbyxor i huset. Och mamman var lite sugen på att sy. Och dessutom avskyr jag att åka och handla kläder, både till mig själv och barnen. Åtminstone om det ska provas. Prova vill jag göra hemma, i lugn och ro. Inte i ett provrum, under stress, och med vidrig belysning som gör att man ser blek eller tjock eller helt fel ut vad man än provar. Därför föredrar jag att handla det mesta på postorder. Så man kan prova i lugn och ro, tillsammans med det man har hemma så man vet vad som passar ihop. Och så kan man oftast skicka tillbaka med ganska förmånliga frakter, ibland tom fraktfritt.

Men nu blev det lite sytt istället!

Första paret är till äldsta dottern. Hon hade köpt sig en cerise spetsblus (engelsk brodyr, kallas det nog, när det är bomullstyg, genombrutet av små hål som bildar blommor) och till det skulle det vara fint med ett par kortbyxor till skolavslutningen. Tyget kommer från Tilda / Panduro och är flera år gammalt. Ljust turkosblått med små rosor i rosa. Efter mycket provande (jag hade inget mönster) och lite ändringar så satt de till slut riktigt bra. De här är lite mer arbetade, med fastsydda slag nertill.

Skolavslutningen dög de inte till. Men ett par bra sommarshorts blev det ändå.

Sonen är en riktig mjukiskille, som bara vill ha trikå med resår. Det ska sitta löst och vara mjukt och skönt. Så de här kortbyxorna blev en kompromiss som funkade hos både mamma och son. Ett riktigt tunt bomullstyg i grönt och vitt som kommer från Rusta för något år sedan. De brukar ha kuddfodral, överkast, dynor och liknande och sen brukar det ligga tygpaket bredvid i samma mönster. Förklippt i 5-meters-bitar. Tror bara jag betalat 99 kronor för ett sånt paket så jag har köpt på mig ganska många olika. Det är tunna tyger, så grytlappar duger de inte till, men kuddfodral, sommarkläder och liknande funkar utmärkt. Eller sommargardiner! Sonens kortbyxor har inga slag men har dubbla stickningar i grönt både nertill och uppe vid resåren.

De här användes på skolavslutningen med en vit tenniströja till. Tillräckligt snyggt och prydligt och ändå väldigt skönt!























Strykbrädan de ligger på kommer har ett överdrag från Gudrun Sjödén som också är flera år gammalt. Men då och då brukar det komma liknande randiga tyger i hemmakollektionen så man kan sy själv om man inte hittar färdiga. Det är trevligt med en snygg strykbräda, då kan man låta den stå framme utan att det ser lika fult ut! Och ett mörkare tyg är att rekommendera, då syns inte strykjärnets alla bruna märken lika tydligt.




4 kommentarer:

  1. Så fina shorts, önskar att jag vore kunnig på att sy. :)
    Önskar dig en fin midsommar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Hoppas du fick en fin midsommar också. Vår var ganska perfekt. Det regnade inte men var blåsigt och lite för svalt. Men det gör inte så mycket så länge umgänget är trevligt och maten god! / Ica

      Radera
  2. Duktig du är..själv är jag ingen direkt hejare på att sy just kläder..men men..övning ger färdighet heter det ju.. =)

    SV: Skoj att du kunde hitta inspiration inne hos mig också.. =) Andra dagen med mina höns nu och jag bara älskar det.. <3 Skall bli skoj att kunna plocka deras första ägg nån gång i slutet utav juli..

    Kram
    Sanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för beröm! Jag är dock inte så duktig på att följa mönster. De få gånger jag försökt mig på nåt mer avancerat har det inte alls blivit bra. Sydde en kavaj en gång efter ett köpt mönster i ett dyrt tyg. Med foder och allt. Den ser jättefin ut. Men jag kan inte lyfta armarna längre än kanske 25 centimeter. Sen stramar den och hela kavajen följer liksom med upp. Den använde jag inte många gånger... Och sen har jag inte provat nåt sånt mer. ;) / Ica
      Ps. Första egna äggen är ren och skär lycka. Njut!

      Radera