fredag 31 maj 2013

Enkla burkar till dotterns rum

Gjorde häromdagen lite fina pennburkar till mellandotterns rum, som vi håller på och renoverar. Jag bjuder på en liten tjuvkik på rummet också.

Pennburkarna är enklast möjliga av rengjorda konservburkar som klätts med tillskurna restbitar av tapeten. Var noga med att det inte finns några vassa kanter på burken. Enklast är att använda en konservöppnare som inte skär upp locket utan "klämmer av det". Sådan finns t ex hos den stora leverantören av plastartiklar. Den är dyr men klart värt det om man har små barn som inte ska skära sig eller om man vill pyssla och återanvända sina konservburkar. Plåt är vasst!

Mät höjden på burken innanför plåtkanterna och mät omkretsen. Skär till. Sätt dubbelhäftande tejp längs över- och underkanten på burken och även från överkant till nederkant, där du fäster första änden på tapeten. Min bit gick ca 7 mm omlott så jag satte även en tejpbit längs den sista kortkanten på tapeten, så att allt sitter fast ordentligt. Jättelätt! Tre burkar tog nog mindre än 10 minuter att göra. Tapet är lagom tjockt att arbeta med, så burkens räfflor inte syns igenom, men annars går det ju att använda andra fina papper också, som scrappapper, hyllpapper eller presentpapper.
Den vackra tapeten heter "ECO Revival" och är lite 50-tals retro. Den finns i flera olika färgskalor. Den här går i lite gammalrosa/lila/purpur med lite beigegrönt i. Den sitter på snedtaksväggen och motsvarande långvägg är målad i "gammalrosa" hämtad från en av blommorna i tapeten. Färgen heter "Porpuri", eller nåt liknande. De två kortväggarna målade vi vita, med undantag av garderobsdörrarna som har fått griffelfärg. Jag tyckte den var lite svår att måla med, men jag hade ju tapet under, så det kanske berodde på det. Jag hade målat minst 2 lager med vit färg först och slipat emellan för att få det så slätt som möjligt. Den duger att rita och skriva schema på i alla fall!Hon fick ärva en "ny" säng häromsistens och sen dess har hon inte kunnat ha något nattduksbord, eftersom sängens lådor då inte kan dras ut så lätt. Så nu kom det upp en hylla ovanför elementet, som räcker till myslampa, bok, vattenglas, m.m. Sängens träfärgade detaljer ska nog målas. Eller så slår vi på stort och köper dagbädden "Hemnes" från det stora varuhuset. Den är drömmen eftersom det finns en färdig extrasäng för övernattande kompis under, plus förvaringslådor.
När korten togs hade vi inte fått upp alla tapetvåder än, så den rosa färgen är den gamla tapeten. Den var för kall och "pastellig" i färgen. Nu ska det vara lite mysigare och lite mer ombonat. Drömmen är en heltäckningsmatta, men vi kanske får nöja oss med en stor och lurvig ryamatta i nån vacker purpurfärg.Skrivbordet är svärmors gamla "sminkbord". Vi har inte helt bestämt oss för om detta räcker i storlek. Vi har ett större i samma stil med fem lådor på lut i ett förråd. Kanske byter vi till det senare. Men just nu är skrivbordshörnan vit med sina hyllor ovanför. På övre hyllan ska det antagligen bli en rad med tidsskriftssamlare och andra förvaringslådor, klädda med tapet.Sen återstår ju hela piffet och pyntet och iordningsställandet med gardiner, kuddar, överkast, ramar, speglar, krokar, knoppar, m.m. Men det återkommer vi till en annan gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar